Hanke
Kohderyhmä
SaavutaÄly -Tekoälyosaaminen järjestöjen tukena muutoksessa -hanke on suunnattu kolmannen sektorin organisaatioille ja niiden työntekijöille sekä vapaaehtoisille. Kaikki eri järjestöjen työtä tukevat, myös yritykset, ovat tervetulleita mukaan. Toiminta-alueemme on Uusimaa.
Tavoitteet
Kartoittaa tekoälyyn liittyviä osaamistarpeita järjestöissä
Lisätä tietoa ja osaamista liittyen tekoälyyn ja saavutettavuuteen
Vahvistaa osaamista liittämällä tekoäly oman työn kehittämiseen
Tukea yksilöiden osaamisen kasvun kautta organisaatioiden toimintojen kehittymistä
Toimenpiteet
1. Verkostotapaamiset
Kokoonnumme yhdessä miettimään mitä tarpeita näemme työssämme ja organisaatiomme toiminnassa, joihin tekoäly voisi tuoda helpotusta. Kuulemme hankeasiantuntijoidemme lyhyitä, jäsenneltyjä esityksiä tekoälyn käytöstä työelämässä. Hyödynnämme tätä tietoa kartoittaessamme, mitä osaamista meillä on ja mitä osaamista tarvitsemme tulevaisuudessa. Pohdimme, millaista tietoa tarvitsemme, ja johdamme siitä aiheita laajempiin tietoiskuihin ja työpajatyöskentelyyn.
2. Tietoiskut
Verkostotapaamisten pohjalta tarjoamme sarjan erisisältöisiä tietoiskuja, joissa pääset lisäämään ja syventämään osaamistasi mm seuraavissa aiheissa:
- Millaisia tekoälytyökaluja on tarjolla ja millaisiin tehtäviin ne soveltuvat
- Miten voin hyödyntää tekoälyä asiakaspalvelussa
- Mitä työkaluja voin käyttää viestinnässä ja markkinoinnissa
- Kuinka organisaatiomme prosesseja voidaan kehittää tekoälyn avulla
- Miten varmistan digipalveluiden saavutettavuuden ja miten voin parantaa sitä tekoälyn avulla
3. Työpajat
Työpajoissa kokoonnumme hyödyntämään ja testaaman sitä osaamista, mitä verkostotapaamisissa ja tietoiskuissa saimme. Testaamalla löydämme ratkaisuja ja työvälineitä, jotka voimme viedä omaan organisaatioomme ja hyödyntää niitä toimintamme kehittämiseksi. Tuomme testaamiamme ja valikoimiamme järjestelmiä käyttöösi. Työpajoissa pääsemme myös vaihtamaan hyviksi koettuja käytäntöjä eri osallistujien kesken ja luomaan hyödyllisiä verkostoja.
4. Työyhteisön kehittäminen
Tulemme työyhteisöönne ja tuemme sinua oppimiesi uusien työkalujen käytössä organisaatiosi sisällä ja autamme sinua levittämään osaamistasi työyhteisösi sisällä myös muille organisaatiosi jäsenille. Muodostamme työyhteisön kehittäjien verkoston viiteryhmäsi keskuudessa.
Tulokset
- Osallistuneiden henkilöiden osaaminen liittyen tekoälyn hyödyntämiseen heidän organisaatioidensa toiminnassa on kasvanut huomattavasti
Kasvanut osaaminen on siirtynyt organisaatioiden osaamiseksi
Syntynyt verkosto tukee parhaiden käytäntöjen jakamista ja yhdessä kehittämistä
Luodut materiaalit toimivat tukena uusien järjestelmien käyttöönotossa ja prosessien kehittämisessä
Julkaisut
- Tekoäly järjestöissä – mahdollisuus vai haaste? Outi Loikkanen (24.3.2025)
- Tekoäly herätti innostunutta keskustelua Saavuta Äly -hankkeen verkostotapaamissa, Iida Panula (20.3.2025)
- Tekoälyasetus tuo selkeyttä ja turvaa tekoälyn käyttöön Euroopassa, Terhi Kärpänen (23.1.2025)
- Digitaalinen kaksonen – virtuaalinen versio minusta, Outi Loikkanen (22.1.2025)
- Generatiivinen tekoäly työelämässä, Outi Loikkanen (9.1.2025)
- Saavutettavuusvaatimukset laajenevat ensi vuonna, Terhi Kärpänen (18.12.2024)
Tutustu hanketiimiin

Merja Iiskola
Projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@laurea.fi
Merja Iiskola vastaa hankkeen koordinoinnista, hallinnosta ja taloudesta. Hän toimii hankkeen ohjausryhmän kokoonkutsujana sekä sihteerinä. Merja tuo hankkeeseen vankan projektijohtamisen osaamisen sekä pitkän kokemuksen erilaisista kehitysprojekteista. Hän toimi ennen Laureaan siirtymistään taloushallinnon esimies- ja johtotehtävissä.

Suvi Tuominen
Järjestö- ja nuorisotyön lehtori
etunimi.sukunimi@humak.fi
Suvi Tuominen tuo hankkeeseen vahvaa järjestökentän tuntemusta. Yhteiskunnalliseen osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja mediakasvatukseen liittyvät kysymykset ovat Suvista erityisen kiinnostavia tekoälyn yhteydessä. Suvi on aiemmalla työurallaan mm. auttanut nuorisoalan organisaatioita kehittämään omaa digitaalista nuorisotyötään niin strategisella kuin konkreettisellakin tasolla.

Gyan Dookie
Työyhteisöjen kehittäjä -koulutuksen lehtori
etunimi.sukunimi@humak.fi
Gyan Dookien ydinosaamisalueitaan ovat viestintä ja media(kulttuuri), palvelumuotoilu, digitaaliset verkkopalvelut sekä tutkimuksellinen kehittämistyö. Vuosina 2021-2025 hän on toiminut Espoon innovaatioekosysteemiä, yrittämistä ja työllisyyttä edistävän poikkihallinnollisen Elinvoimainen Espoo -kehitysohjelman ohjausryhmän jäsenenä. Gyan on koulutukseltaan FM, YTM ja AmO (ammatillinen opettaja). Tällä hetkellä hän työstää tekoälyn ja sitä hyödyntävien algoritmisten alustojen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin liittyvää väitöskirjaa Tampereen yliopistolla viestintätieteiden yksikössä.

Terhi Kärpänen
Tietojenkäsittelyn lehtori
etunimi.sukunimi@laurea.fi
Terhi Kärpänen on erikoistunut saavutettavuuteen, tiedolla johtamiseen, palvelumuotoiluun ja tekoälyn hyödyntämiseen. Hänellä on usean vuoden kokemus näistä aihealueista, mikä pohjautuu hänen aikaisempaan työuraansa yksityisellä sektorilla lähinnä pankkialalla.
Hankkeissa Terhi toimii saavutettavuuden ja tekoälyn asiantuntijana, jossa hänen tehtävänsä on yhdistää tekninen osaaminen ja käyttäjälähtöinen ajattelu käytännön ratkaisujen kehittämiseksi. Hänen tavoitteensa on edistää inklusiivisia ja innovatiivisia digitaalisia palveluja, jotka vastaavat erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin.

Outi Loikkanen
Tekoälyasiantuntija
etunimi.sukunimi@laurea.fi
Outi Loikkanen toimii tietojenkäsittelyn lehtorina Laurea-ammattikorkeakoulussa erikoistuen palvelumuotoiluun, tekoälyyn ja digitaaliseen markkinointiin. Hankkeessa Outi toimii tekoäly- ja digityökalujen asiantuntijana. Aikaisempaa työkokemusta Outilla on kehittämistehtävistä rahoitusalalta, jossa hänen osaamisalueitaan olivat prosessien digitalisointi ja verkkopalveluiden kehittäminen.

Johanna Kurki
Viestinnän asiantuntija
etunimi.sukunimi@laurea.fi
Johanna Kurki toimii viestinnän asiantuntijana SaavutaÄly-hankkeessa. Hän vastaa hankkeen hallinnon ja viestinnän tukemisesta, osallistuu tilaisuuksien järjestämiseen sekä auttaa tiimiä materiaalien viimeistelyssä ja visualisoinnissa. Laurea-ammattikorkeakoulussa Johanna työskentelee monipuolisissa rooleissa eri hankkeissa, sekä valtakunnallisissa että kansainvälisissä, edistäen projektien tavoitteita ja sujuvaa toteutusta.